Ιστορία Συλλόγου
Ιστορία Συλλόγου
Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, με συγκίνηση θυμόμαστε τον Δεκέμβριο του 2001 όταν κατά την διάρκεια μιας πρόβας του χορευτικού μας τμήματος ο τότε υπεύθυνος μας ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ότι το καταστατικό του Συλλόγου μας ήταν έτοιμο. Βεβαίως εμείς τις πρόβες και όλη την προσπάθεια την είχαμε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.
Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε στην πόλη του Διδυμοτείχου ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» με την 197/1591/220/2001 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ορεστιάδας. Μια ομάδα 20 περίπου νέων ανθρώπων, οι περισσότεροι χορευτές του τότε Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Διδ/χου, κατάφεραν να ιδρύσουν έναν νέο πολιτιστικό φορέα στην Πόλη τους. Οι δυσκολίες ήταν αρκετές στην αρχή αλλά τα όνειρα πολλά και το πάθος ακόμα μεγαλύτερο. Καταφέραμε στον πρώτο χρόνο λειτουργίας να δημιουργήσουμε 2 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, ένα τμήμα ενηλίκων και ένα παιδικό τμήμα. Σιγά – σιγά άρχισαν να μπαίνουν οι βάσεις για μια αξιόλογη πολιτιστική πορεία. Τον δεύτερο χρόνο άλλα δύο παιδικά και ένα εφηβικό τμήμα ενσωματώνονται στο χορευτικό δυναμικό του Συλλόγου.
Ταυτόχρονα ξεκινάει από τον Σύλλογο μια μεγάλη προσπάθεια για την καταγραφή ηθών, εθίμων και παραδοσιακών τραγουδιών. Σχεδόν κάθε Κυριακή μέλη του Συλλόγου οργώνουν στην κυριολεξία τα χωριά του Έβρου για να καταγράψουν από τους προγόνους τους την θρακιώτικη παράδοση. Καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μια μεγάλη συλλογή από ήθη, έθιμα, παραδοσιακά τραγούδια, μασάλια, λαογραφικό υλικό και αυθεντικές φορεσιές όλου του νομού. Βεβαίως η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα έτσι κάθε χρόνο η συλλογή του Συλλόγου εμπλουτίζεται με νέα ευρήματα.
Τα δύο επόμενα χρόνια ο Σύλλογος καταφέρνει να ενσωματώσει άλλα δύο παιδικά τμήματα και ένα τμήμα ενηλίκων αρχαρίων ξεπερνώντας τα 200 μέλη. Καινούργιες φορεσιές ράβονται για τις ανάγκες των χορευτών και η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Σε 4 χρόνια «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» είναι αναγνωρίσιμα σε όλη την Θράκη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα εφόσον πλέον άρχισαν να δημιουργούνται καινούργιοι δίαυλοι επικοινωνίας με άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Χρονιά σταθμός για το Σύλλογο το 2006. Με την στήριξη της Νομαρχίας Έβρου και την προσωπική βοήθεια του τότε Νομάρχη κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη, διοργανώνεται στο Διδυμότειχο η 1η Συνάντηση Θρακιώτικων Σωματείων με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν άλλες 3 Συναντήσεις τα επόμενα χρόνια. Την επιτυχία διαδέχεται η αναγνωρισημότητα και η εκτίμηση και από το Δήμο Διδυμοτείχου, ο οποίος γίνεται συν διοργανωτής στις δύο τελευταίες χορευτικές συναντήσεις.
Από το 2007 και μετά «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ» με μια σειρά από εκδηλώσεις επισφραγίζουν την ανοδική τους πορεία στα πολιτιστικά γεγονότα όλου του Νομού. Καινούργια τμήματα ενσωματώνονται στην λειτουργία τους. Η τετραφωνική χορωδία του Δήμου αποφασίζει να λειτουργεί μέσα στα «ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ». Τα χορευτικά τμήματα διπλασιάζονται και δημιουργούνται 2 τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (γκάιντα και νταούλα). Η χορωδία του Συλλόγου κάνει τις πρώτες εμφανίσεις της, στην πόλη μας και συμμετέχει σε χορωδιακά φεστιβάλ σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Αφιερώματα για το έπος του 40 αλλά και για επιφανείς συντοπίτες μας συμπληρώνουν την προσπάθεια της χορωδίας να παρουσιάσει στο κοινό Διδυμοτείχου μια αξιόλογη δουλειά. Τα παραδοσιακά όργανα κεντρίζουν το ενδιαφέρον νέων αλλά και ηλικιωμένων και τριπλασιάζονται οι μαθητές στα τμήματα της γκάιντας και της νταούλας. Τα χορευτικά τμήματα ταξιδεύουν στην Ελλάδα αλλά και στην Γερμανία, Τουρκία και Βουλγαρία.
Ταυτόχρονα με την δημιουργία νέων τμημάτων αλλά και την αύξηση των μελών του Συλλόγου δημιουργούνται νέες ανάγκες με σημαντικότερη αυτή του χώρου. Ο Σύλλογος αλλάζει αίθουσα και πάει σε μια μεγαλύτερη.
Το τρίπτυχο του Συλλόγου «ΧΟΡΟΣ-ΦΟΡΕΣΙΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» έχει επιτευχθεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέο υλικό όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα. Σήμερα ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει μια πλούσια ιματιοθήκη που συμπεριλαμβάνει 150 αυθεντικές φορεσιές τόσο ανδρικές όσο και γυναικείες αλλά και πιστά αντίγραφα από την περιοχή του Έβρου. Ταυτόχρονα υπάρχουν και 120 παιδικές φορεσιές για τις ανάγκες των παιδικών τμημάτων. Περιστασιακά λειτουργεί στο Σύλλογο και τμήμα κατασκευής παραδοσιακών ενδυμασιών. Επίσης συγκεντρώθηκε ποσότητα λαογραφικού υλικού και πλήθος παραδοσιακών τραγουδιών από καταγραφές που έκανε ομάδα του Συλλόγου σε όλα σχεδόν τα χωριά του Έβρου και όχι μόνο.
Σήμερα αριθμεί 310 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται στα εξής τμήματα:
- Α-Β-Γ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
- Α –Β ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
- ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
- ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ
- ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
- ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
- ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
- ΤΜΗΜΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΤΡΑΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
- ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Όλες τις μέρες τις εβδομάδας ο Σύλλογος είναι ανοιχτός και το ένα τμήμα διαδέχεται το άλλο. Αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, γιατί καταφέραμε να κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα. Να λειτουργήσουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό φορέα με ποικίλες δραστηριότητες.
Γεγονός αποτελεί ότι η προσπάθεια του Συλλόγου να διευρύνει τις δραστηριότητες του είναι συνεχής με όποια προβλήματα και αν δημιουργούνται. Πριν δύο χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει θεατρική ομάδα, γιατί πίστευε ότι κάτι έλλειπε από την πόλη, γιατί ήθελε να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Όπως και στο ξεκίνημα του Συλλόγου έτσι και με την θεατρική ομάδα στην αρχή υπήρξε ενθουσιασμός και μεγάλη συμμετοχή. Ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε και τον επόμενο χρόνο και με μεγάλη αφοσίωση και κόπο, καθώς και με τις έμπειρες κατευθύνσεις του σκηνοθέτη Άκη Τσονίδη η ομάδα των 12 ατόμων ανεβάζει την πρώτη της παράσταση «ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ» από την διασκευή της Μάρως Βαμβουνάκη. Τα σχόλια θετικά, οι εντυπώσεις άριστες και η ικανοποίηση των ηθοποιών μεγάλη. Βεβαίως όλα τα παραπάνω δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια του Άκη Τσονίδη. Η παράσταση παίρνει μέρος και στο 11ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορέστιαδας μετά από πρόσκληση του Διονύσου (εκτός διαγωνισμού) και αποσπά ιδιαίτερα θετικές κριτικές από το κοινό του φεστιβάλ. Έτσι, φέτος τα μέλη της ομάδας σχεδόν διπλασιάστηκαν και με μεγάλο μεράκι προετοιμάζουν 2 θεατρικές παραστάσεις, μια κωμωδία και μια παιδική παράσταση.
Φέτος, ξεκίνησε δειλά τα πρώτα της βήματα η παιδική χορωδία του Συλλόγου. Μια προσπάθεια η οποία από τα μέχρι στιγμής φαινόμενα θα έχει μεγάλη επιτυχία. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον Σύλλογο να δημιουργεί φυτώριο για όλα τα τμήματα του είτε χορευτικά, είτε χορωδιακά.
Στις 04 Ιουλίου 2010 ο Σύλλογος πραγματοποίησε την μεγαλύτερη εκδήλωσή του μέχρι σήμερα. Ήταν μια υπερπαραγωγή για τα δεδομένα μας, 350 Χορευτές, Χορωδοί, Ηθοποιοί, Μουσικοί και Εθελοντές από τρεις πόλεις της Θράκης ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να παρουσιάσουν στο κατάμεστο από κόσμο γήπεδο του Διδυμοτείχου (2500 θεατές) την εκδήλωση με τον τίτλο «Σαν χθες θυμάμαι…», αφιερωμένη στην Μικρασιατική Καταστροφή. Παρουσιαστής ήταν ο Αλέξης Κωστάλας και σκηνοθέτης ο Άκης Τσονίδης, την δε επιμέλεια, οργάνωση και προετοιμασία της είχε ο Σύλλογος μας που για δύο χρόνια ακατάπαυστα δούλευε για το λόγο αυτό.
Τελειώνοντας αυτόν τον δεκάχρονο απολογισμό του Συλλόγου πρέπει να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη των τμημάτων μας διότι χωρίς την στήριξη αυτών είτε οικονομική είτε ηθική, τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Όλα τα έξοδα των λειτουργικών του Συλλόγου, των παραστάσεων και των προσπαθειών του στηρίχτηκαν και στηρίζονται στην βοήθεια των μελών του.
Θερμές ευχαριστίες στους γονείς των παιδικών τμημάτων, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη χρόνια τώρα, μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, προκειμένου να τα μάθουμε να χορεύουν αυθεντικά, με τον τρόπο που χόρευαν οι παππούδες τους, να τα μάθουμε τα παραδοσιακά όργανα της περιοχής μας, να τα μάθουμε το τετραφωνικό τραγούδι, και έτσι να διασφαλίσουμε μια ακόμα γενιά χορευτών, οργανοπαιχτών και τραγουδιστών γαλουχημένη στα ήθη, στα έθιμα και στις παραδόσεις μας.
Βεβαίως ένα μεγάλο ευχαριστώ από τον Σύλλογο για όλους τους χορηγούς – επαγγελματίες της περιοχής μας οι οποίοι κατά καιρούς στηρίζουν οικονομικά τις εκδηλώσεις μας, και ειλικρινά χωρίς την αμέριστη βοήθειά τους δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουμε πολλά από τα σχέδια μας.
Δέκα χρόνια πέρασαν, με όποιες δυσκολίες και βάσανα. Το παρελθόν ανήκει πλέον στην ιστορία, το μέλλον μας χαμογελά με ελπίδα και αισιοδοξία. Δέσμευσή μας πλέον προς όλα τα μέλη και τους φίλους μας είναι η προσπάθεια για το καλύτερο. Τα όνειρα είναι πολλά και οι στόχοι ακόμα περισσότεροι με καλή θέληση, μεράκι και προσπάθεια όλα μπορούν να γίνουν ….. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ με υγεία.
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
2002 – 2003
1. Τοπαλίδης Γεώργιος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Καραισαλίδης Ζήσης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Δεληντζή Ζωή ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Πολυσάκης Απόστολος ΤΑΜΙΑΣ
5. Βαιράμη Μένια ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
2004 – 2005
1. Πολυσάκης Απόστολος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Βαιράμη Μένια ΑΝΤIΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Μαρκάκη Ρούλα ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Δελήμπαλτα Ειρήνη ΤΑΜΙΑΣ
5. Τοπαλίδης Γεώργιος ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
2006 – 2007
1. Πολυσάκης Απόστολος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Βαιράμη Μένια ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Μαρκάκη Ρούλα ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Δελήμπαλτα Ειρήνη ΤΑΜΙΑΣ
5. Σαπουτζής Αναστάσιος ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
2008 – 2010
1. Πολυσάκης Απόστολος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Βαιράμη Μένια ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Μαρκάκη Ρούλα ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Δαγκάκη Τέτα ΤΑΜΙΑΣ
5. Μπαρπούδη Κατερίνα ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ
2011 – 2013
1. Πολυσάκης Απόστολος ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2. Βαιράμη Μένια ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3. Μαρκάκη Ρούλα ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
4. Δαγκάκη Τέτα ΤΑΜΙΑΣ
5. Μπαρπούδη Κατερίνα ΤΥΠΟΥ & ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ