RT SolarSentinel - шаблон joomla Mp3

Τα Νέα μας

12ο Πανθρακικό Αντάμωμα

Το Διδυμότειχο του 12ου Πανθρακικού Ανταμώματος

   
 

        Στη φιλόξενη γη της ελεύθερης Θράκης, στην καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, όπου 101 χρόνια πριν εγκαταστάθηκαν προσφυγικοί πληθυσμοί που διώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, θα λάβει χώρα φέτος το 12ο Πανθρακικό Αντάμωμα.

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο απαγορεύσεων λόγω επιδημιολογικών περιορισμών και αναγκαστικής αποφυγής οποιασδήποτε μορφής συναθροίσεων εκκινούμε φέτος με περισσή δίψα και όρεξη για να σμίξουμε υπό τους ήχους των παραδοσιακών μας οργάνων επάνω στο χορευτικό μας κύκλο, αναδεικνύοντας το ενδυματολογικό μας πλούτο.

 Γιατί στον τόπο μας η μουσική, ο χορός και η φορεσιά είναι απόλυτα συνυφασμένα με τις ρίζες μας, την ιδιαίτερη καταγωγή μας,  την πορεία μας στο χρόνο, την καθημερινότητά μας. Στη Θράκη, τη χώρα των θρύλων και των παραδόσεων, έτσι επικοινωνούμε, έτσι βιώνουμε λύπες και χαρές. 

Κάθε μοτίβο, μουσικό, χορευτικό, ενδυματολογικό κρύβει ιδιαίτερους συμβολισμούς και μαρτυρίες που μέσω της επικοινωνίας και της διάδρασης μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Αποτελεί αυτοσκοπό για εμάς να κοινωνούμε στους νέους μας τα ήθη και τις παραδόσεις μας, να τους συνδέουμε με τις ρίζες τους. Έτσι αντέχει η Θράκη στο πέρασμα των χρόνων, έτσι ριζώνει  ο Θράκας σε νέα φιλόξενα χώματα, αναπτύσσεται και καρποφορεί. Κάπως έτσι ρίζωσαν πρόσφυγες της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης στο Διδυμότειχο, στη συμβολή τωv ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου, συμβάλλοντας στην ευημερία και την ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής.  

Σας περιμένουμε λοιπόν να σμίξουμε επάνω στο χορό...

                                                                 Για την Π.Ο.Θ.Σ.

Αριστείδης  Χρυσόπουλος

Πρόεδρος

 

           Δεν ψάχνει λόγους το Διδυμότειχο για να υπάρxει ! Αγέρωχο  πορεύεται στο χώρο και το χρόνο θαρρείς αθάνατο….!!!! και αναπτύσσεται και ψηλώνει σαν δεντρί που κάτω  από τον ίσκιο του χωράμε όλοι!  Δεν ψάχνει λόγους το Διδυμότειχο για να υπάρxει, γιατί η καρδιά του φτερουγίζει ανάμεσα στα κάστρα του! Παίρνει ανάσα και δροσιά απ’ τα ποτάμια του και φορά  σαν ρούχο  ακριβό την βαριά κληρονομιά της ιστορίας του! Σ΄ αυτόν  τον ευλογημένο τόπο σας περιμένουμε αδέλφια μας Θρακιώτες! Να χτυπήσουν τα νταούλια μας, να λαλήσουν οι γκάιντες μας, να σμίξουμε, να αγκαλιαστούμε και να χορέψουν οι καρδιές μας στο ρυθμό της παράδοσης μας … σε μια γιορτή μεγάλη, όση κι αγάπη για τη πατρίδα μας,  τη μάνα Θράκη!

Με το καλό να ανταμώσουμε! 

 

Για τον Ε. Λ. Σ. «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ»

Απόστολος Πολυσάκης

Πρόεδρος

 

 

Πρόσκληση Εθελοντών για το 12ο Πανθρακικό Αντάμωμα

 

 

Ανοιχτή πρόσκληση σε εθελοντές απευθύνει η Οργανωτική Επιτροπή του «12ου Πανθρακικού Ανταμώματος», που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Διδυμότειχο από  29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2023. Στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ», της όσο το δυνατόν καλύτερης υποδοχής, φιλοξενίας και  αρτιότερης οργάνωσης του Ανταμώματος, καλούμε όλους τους φίλους που θα επιθυμούσαν να βοηθήσουν εθελοντικά να δηλώσουν το ενδιαφέρον  τους. Είναι γεγονός ότι η μεγαλύτερη συνάντηση των απανταχού Θρακιωτών βρίσκει κάθε χρόνο στήριγμα στη θέληση, το πάθος, την αφοσίωση που δείχνει ο κάθε εθελοντής, αναδεικνύοντας μέσω της κοινής προσπάθειας τις αξίες της συμμετοχής και της σύμπραξης.

 

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα συμμετοχής που διατίθεται από την Οργανωτική Επιτροπή του 12ου Πανθρακικού Ανταμώματος, δηλώνοντας τομείς ενδιαφέροντος και διαθεσιμότητα. Εν συνεχεία θα ειδοποιηθούν για να παρακολουθήσουν τις οργανωτικές συναντήσεις όπου θα λάβουν όλο το απαραίτητο υλικό και λεπτομερέστατη ενημέρωση προς διευκόλυνση της αποστολής τους. 

 

Φόρμες Συμμετοχής Εθελοντών:  

- Στα Γραφεία του Ε.Λ Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ», Μανδαλίδου 184 Διδυμότειχο (καθημερινά, απογευματινές ώρες)

- Στην Ιστοσελίδα του Ε.Λ Συλλόγου «ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΤΕΙΧΗ», www.didymateichi.gr 

πατήστε στην αίτηση για να γίνει η λήψη  ΑΙΤΗΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΗ.pdf

Οι συμπληρωμένες αιτήσεις παραδίδονται προσωπικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, στα γραφεία του Συλλόγου.

Για κάθε πληροφορία και οποιαδήποτε διευκρίνιση παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2553026726 και 6972663128(κ. Πολυσάκης Απόστολος) ή στο e-mail:didymateichi@yahoo.gr

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

Εκ της Οργανωτικής Επιτροπής του 12ου Πανθρακικού Ανταμώματος 

«Χουρεύουν δώδικα χουροί»

 
Ήταν το 2017 όταν ύστερα από μακρά έρευνα και καταγραφή, οι ¨ακριβές¨ κληρονομίες των προγόνων μας από την Ανατολική Θράκη μας, που έδωσαν τραγούδια όλο νόημα, ρυθμούς και μελωδίες, «γέννησαν» τον πρώτο μουσικό δίσκο του Συλλόγου με τίτλο ¨Νερ για δγείτι αφυγκραστείτι¨! Τη χαρά και τη συγκίνηση της θερμής υποδοχής αυτού του εγχειρήματος, διαδέχτηκε το αίσθημα της μεγάλης «υποχρέωσης» συνέχισης στον ίδιο αδιάκοπο ρυθμό ως ελάχιστη προσφορά και παρακαταθήκη, μέχρι τον επόμενο μουσικό δρόμο!
Έτσι, μετά τη πρωτοφανή περίοδο της υγειονομική κρίσης, που καθήλωσε σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητα, η θρακιώτικη παράδοση, ανεξάντλητη και δεδομένα ανεκτίμητη, ήρθε πάλι να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές!

«Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι»

“ Μάτια που βουρκώνουν όταν θυμούνται… Χείλη που τρεμοπαίζουν και διστακτικά, μα περήφανα, σου περιγράφουν ιστορίες από μία εποχή τόσο μακρινή και συνάμα τόσο κοντινή… Γιατί είναι ο πόνος αυτός που καθορίζει την χρονική διάσταση…

ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Κουμπιά Social

Video Gallery

Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι
videoΔείτε το βίντεο...
Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι
videoΔείτε το βίντεο...
Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι
videoΔείτε το βίντεο...
6ο ΠΑΝΘ/ΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ
videoΔείτε το βίντεο...
ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ 2013
videoΔείτε το βίντεο...
ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ 2013
videoΔείτε το βίντεο...

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Διεύθυνση: Μανδαλίδου 184, 68300, Διδυμότειχο
  • Τηλέφωνα επικοινωνία: (+30) 2553026726, (+30) 6972663128
  • e-mail: didymateichi[παπάκι]yahoo.gr

 

 

Που θα μας βρείτε